Nu är vi igång!

Ja, nu är vi äntligen igång. Timmarna vid ritbordet har varit många. Tankar har bearbetats, omarbetats och förfinats. Vi har stundom tagit två steg framåt för att sedan halka ett bakåt. Tiden har varit en viktig faktor i arbetsprocessen. Att låta konceptet växa, sakta i rätt riktning. Vi känner oss mäkta stolta med vad vi presenterar för er idag. Men först en liten resa bakåt i tiden.

Idén till Svenska Fjällklassikern föddes under vårt fjällprojekt ”Fjällets guldkorn” år 2016. Då begav vi oss ut på 2000 km upplevelser genom den svenska fjällkedjan för att upptäcka fjället under olika årstider och ur olika perspektiv. Detta resulterade i följande:

  • Skidåkning av Kungsleden med start i Hemavan för att tre veckor och ca 500 km senare avsluta turen i Abisko.
  • Ungefär två månader senare var det dags att vandra genom hela svenska fjällkedjan enligt konceptet Gröna bandet. Det innebar att vi startade vid Sveriges nordligaste punkt Treriksröset för att efter 53 dagar och 1380 km senare traska in mål i Grövelsjön.
  • Hela fjällprojektet kröntes med att bestiga den högsta toppen i varje fjällandskap; Kebnekaise i Lappland, Storsylen i Sylmassivet i Jämtland, Helags i Härjedalen och Storvätteshågna i Dalarna. Ur dessa toppbestigningar föddes således Svenska Fjälltoppsklassikern.

Svenska Fjällklassikern finns i två olika varianter

Svenska Fjällklassikern vill inspirera och motivera människor till att upptäcka och uppleva den svenska fjällkedjan på ett roligt, utmanande och omsorgsfullt sätt.

Genom våra fjällklassikers olika utmaningar hoppas vi kunna ge dig den där extra kicken till att du tar dig ut i naturen, rör på dig och kanske upptäcker platser du inte visste fanns. När din fjällklassiker är genomförd kan din bedrift uppmärksammas med ett ärofyllda utmärkelser.

Nu är vi alltså igång och det känns underbart att möta år 2021 med utmanande och fantastiska upplevelser i den svenska fjällen.

Välkommen ut och lycka till!

Fjällhälsningar, Erika Nilsson-Waara & Linnea Nilsson-Waara